Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


eloskodok.

2008.02.23

Külső élősködők


A macskán külső élősködők vannak, akkor vakaródzik, kemény tárgyakhoz dörzsöli magát, vagy a bundája egy részét harapdálja.
A leggyakoribb élősködő a bolha, mely macskabolha, de emberekre is átterjedhet. A macska szőrszálain apró fekete pontok láthatóak ilyenkor. Megelőzésként jó szolgálatot tesz a bolhairtó nyakörv, de súlyos bolhafertőzés esetén állatorvoshoz kell fordulni. A porok és spray-k általában azért nem jók, mert a macska lenyalja magáról, így a méreganyagok a szervezetébe kerülnek.
Másik gyakori élősködő a kullancs. A kullancsot nehéz megtalálni, főleg a hosszúszőrű macskáknál. Ez egy apró, fekete rovar, amely a bőrbe fúrja be magát, és vért szív. Ettől egyre csak nő. A kullancsot csipesszel lehet kihúzni. Lehet kapni kullancs-csipesz is.
A külső „változások” oka lehet gombafertőzés is, mely állatokat és az embereket is megfertőzheti. Sokféle gomba létezik. A macskát állatorvoshoz kell vinni.


Belső élősködők

A leggyakoribb belső élősködők a galandférgek és az orsósférgek.
A szabadba járó, vagy kint élő macskáknál legnagyobb a fertőzésveszély, mert ők érintkeznek más, esetleg fertőzött macskákkal.
Fontos a féregtelenítés, melyet két hát múlva kell megismételni, a lárvák elpusztításához.
A férges macska rendszeresen és jól táplálkozik, mégis lesoványodik, szőrzete fénytelen, más tapintású lesz.
Az orsósférgek megtalálhatóak az ürülékben, a galandférgeket pedig időként kihányhatja a macska.
El kell vinni állatorvoshoz a fertőzéssel gyanúsított macskát, melynek székletvizsgálatával lehet megállapítani, hogy valóban belső férgei vannak-e.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.