Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Emberekre is veszélyes betegségek

2008.02.23

Emberre is veszélyes betegségek

Veszettség: A legveszélyesebb állattól kapható betegség. A macska ingerült és agresszív lesz. Karmol és mar, végül megbénul. A beteg állat nyálával terjed. Ha már nagyon súlyos a helyzet, nem lehet segíteni. A gyanús macskát, el kell különíteni, állatorvost kell hívni.

Baktériumok okozta bélgyulladás: Ha a hús, amelyet az állat kap szennyezett, vagy nincs rendesen megfőzve, bélgyulladáshoz vezethet. A szalmonellabaktérium az embert is megfertőzheti. A fertőzött macska lázas, hányása és hasmenése van, szomjúság. Állatorvoshoz kell fordulni.

TBC: A Tuberkolózis emberre, macskára és a többi állatra is egyformán veszélyes. Szerencsére elég ritka. Fertőzött tej az okozója. Az állat lázas, szervezete leomlik. A kezelést véghez lehet vinni, de figyelembe kell venni, hogy az ember is könnyen megfertőződhet.

Toxoplazmózis: Gyakori betegség, egy mikroszkopikus parazita az okozója. Fertőzött állat, vagy hús elfogyasztásával kapható el. Általában nem mutatkozik tünet, de ha súlyos eset, akkor láz, étvágytalanság, fogyás, légzési nehézség léphet fel. Megelőzhető, ha a macska nem kap jól beszennyezett húst, fertőzött állatot.

Bőrbetegségek: Az ótvar gyakori gombás fertőzés, emberre könnyen átterjed. A macska fején és fülén kicsi, kerek, kopasz foltok. Bolha, tetű, szőratka az okozója. A macskát azonnal állatorvoshoz kell vinni!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.