Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hashártyagyulladás

2008.02.23

Hashártyagyulladás

 

Főként a fiatal macskákra nézve veszélyes, de megkaphatja egy idősebb macska is. Csak a macskák kaphatják meg. Vírus formájában terjed, nyállal vagy ürülékkel. Nem csak ezekkel való közvetlen érintkezéssel, hanem levegőn keresztül is terjed. Főként a menhelyeken nagy a fertőzésveszély, egy fertőzött akár az összes többi állatot megfertőzheti. A lakásban tartott cicusok is veszélyben vannak!!!
Kétféle megjelenési formája van. Az egyik a „száraz”, amikor az agyban, szemeken, veséken daganatszerűségeket lehet megfigyelni, a szőr elveszti fényességét, és szárazan köhög a macska. A másik a nedves forma, ilyenkor a hasban felhalmozódik a folyadék, és a macska úgy néz ki, mintha vemhes lenne. A macska mindkét esetben bágyadt, étvágytalan.
A betegség kialakulásánál két szakaszt különböztetnek meg. Az első, a kb. 1 héttel a vírus megkapása után jelentkezik, melynek különös jeleit még nem látni, csak enyhe hasmenést. Ezután jön a második, mely lehet a száraz vagy a nedves.
Sajnos ez a betegség gyógyíthatatlan, a cica előbb-utóbb belepusztul. El kell altatni, hogy ne szenvedjen, és ne fertőzzön meg további macskákat.
Gyógyítás a megelőzés!!! Vakcinázni kell az állatot. Ez orrcsepp formájú gyógyszer. Az elején kb. havonta kétszer, utána elég évente beadni.
Csak az egészséges állatoknál hatásos, amelyek már megkapták a betegséget, azoknak már nem használ

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.