Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Élősködők

2008.02.23

Élősködők

Férgek

 

Az állat testében élősködő paraziták is kínozhatják a tengerimalacot. Ezek sorába tartoznak a mételyek, a galandférgek és a bélgiliszták. A férgek leggyakrabban a kutya, illetve a nyúl ürülékével terjednek. Ha olyan helyről szedünk füvet kedvencünknek, ahol gyakran járnak kutyák, illetve nyulak, a zöld növényekkel begyűjthetjük a férgek petéit is. A tengerimalac a fűvel együtt megeszi ezeket, és a peték kikelnek a gyomrában, ahol lassan, de biztosan elszaporodnak. A férgek általában nem betegítik meg a tengerimalacot súlyosan, de legyengíthetik, és így fogékonnyá teszik más betegségekre is. A legjobb, ha alaposan megválogatjuk, hol gyűjtünk füvet.

 

Fülatkák

 

Ha a tengerimalac sokszor rázza a fejét vagy folyton megbillentve tartja azt, nagy valószínűséggel fülrühben szenved, amit szintén apró atkák okoznak. Ezek a paraziták a fülét bélelő bőrt, illetve az azt borító zsírt eszik. A folyamatos irritáció mait a fül egyre több zsírt termel, míg végül ez egész hallójárat tele lesz vele, kínzó viszketést kiváltva. A fülrüh felismerése nem nehéz, elég belepillantanunk az állat fülébe. Az állatorvos által felírt szerrel gyorsan megszabadulhatunk a betegség okozó élősködőktől.

 

Bőratkák

 

Az atka különösen kártékony parazita. Szerencsére nem túl gyakori, ám ha megjelenik a tengerimalacunkon, ne késlekedjünk, mert azonnal cselekednünk kell. Az atkák apró termetű, pókszabású ízeltlábúak. Befúrják magukat a bőrbe, így gyakorlatilag nem láthatók. Varasodást, ekcémát okoznak, amelyek egy hónap leforgása alatt ellephetik akár a teljes bőrfelületet is. A bőratkák egyik állatról a másikra terjednek. Az állatorvostól, de akár egy jobb állatkereskedésben is beszerezhető az ellenszer, amivel megszabadulhatunk a parazitáktól. Olvassuk el gondosan a használati utasítást; a szer legtöbbször fürdető anyag, amelynek oldatában meg kell fürösztenünk a tengerimalacot. Utána szárítsuk meg alaposan az állatot, nehogy megfázzon, és vigyük egy időre meleg (legalább 25°C) helyre.

 

Bolhák

 

Leginkább macskabolhákat találunk a tengerimalacokon, amelyek azonban nem veszélyeztetik különösebben kedvencünket. Általában az a helyzet, hogy ha kutyánk vagy macskánk bolhamentes, akkor a tengerimalacon sem találunk bolhát, ám a bolhás kutyáról, macskáról könnyedén átugrálnak a vérszívók a tengerimalacokra. Amikor tehát a többi állatunkat kezeljük, ne feledkezzünk meg a tengerimalacról sem. Legeredményesebbnek a bolhapor, illetve a bolhapermet bizonyul, viszont ügyeljünk arra, hogy a tengerimalac ne lélegezze be a rovarirtó szereket.

 

Élősködők

 

Az élősködök olyan aprócska lények, amelyek a gazdaállat annak testén vagy testében élve károsítják. Állatunkon leggyakrabban a kutya és a macska bolháival találkozhatunk. A tengerimalacnak ezektől nincs félnivalója, különösen nem az egészséges egyedeknek. A legyengült, beteg, illetve rosszul tartott tengerimalac azonban elég könnyen megfertőződhet velük. Az ember rendszerint csak akkor veszi észre az élősködőket, amikor az állat már kopasz foltokat kapar ki szőrzetéből vakaródzás közben. Ha azt látjuk, hogy a tengerimalac szinte állandóan vakaródzik, nagy valószínűséggel tetvek gyötrik. A tetű apró, pókhoz hasonló, vérszívó parazita, amelyet madarak terjesztenek. Az állatorvos tanácsai alapján kiirthatjuk ezeket az emlősöket

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.